Het gezondste gebouw van Nederland staat in Arnhem | Unica

Het gezondste gebouw van Nederland staat in Arnhem

Het gezondste gebouw van Nederland staat in Arnhem

WELL Building Standard stelt gezondheid van gebruikers voorop

Het kantoor van zorgverzekeraar VGZ, in Arnhem boven het moderne Centraal Station, is een fijne werkplek voor medewerkers die past bij de missie van de verzekeraar - Samen werken aan een gezonder Nederland. In 2020 heeft het gebouw, als één van de eerste in Nederland, de WELL Building Standard Platinum score behaald. Het is daarmee het gezondste kantoor van Nederland. WELL Building Standard is een nieuwe en relatief onbekende certificering in Nederland. Het beoordeelt gebouwen op gezondheidsaspecten en het leefklimaat voor gebruikers. Dit bevordert een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Unica realiseerde de technische begeleiding van de certificering. ‘Deze nieuwe en uitgebreide certificering concentreert zich op de invloed van een gebouw op de mens en zal over een jaar of 10 de norm worden voor gebouwen’, verwacht Richard Reuling, technisch manager bij Unica.

 

Omdat het kantoor van VGZ één van de eerste gebouwen in Nederland was met een aanvraag voor de WELL certificering was de aanloop voor Unica ook nieuw. ‘Adviesbureau Traject heeft een lijst opgesteld waaraan moest worden voldaan. Samen met beheerder Bouwmeester hebben we deze lijst punt voor punt afgewerkt. De detaillering van alle onderdelen maakt het omvangrijk en af en toe ook complex. Unica heeft zich bekommerd om de techniek van het gebouw en de eisen die gesteld werden aan de klimaatinstallatie, de water-, licht- & luchtkwaliteit en het thermisch comfort’, aldus Richard. 

 

De WELL certificering is juist breder dan alleen de gebouwkenmerken en techniek en richt zich ook op andere gebruikselementen. De werkplekken variëren, er zijn zit- en staplekken en een aantal fiets-werkplekken, er worden mindfulness trainingen aangeboden aan het personeel en ook aan gezonde voeding in het restaurant moet gedacht worden.

‘Zowel tijdens de bouw als na oplevering schrijft de WELL Building Standard een zeer uitgebreide periodieke jaarlijkse monitoring voor' zegt Richard, 'alle maatregelen moeten daarin vastgelegd en gerapporteerd worden en dat maakt deze certificering compleet, maar ook arbeidsintensief.’

Veel opdrachtgevers zijn geïnteresseerd in de kwaliteitseisen die de WELL Building Standard voorschrijft. ‘Ik zie dat er juist in deze tijd veel vraag is naar de expertise op het gebied van gezondheid en leefbaarheid in gebouwen, maar de complexiteit weerhoudt bedrijven ervan om een certificeringstraject voor de WELL Building Standard te starten. Ik denk dat deze kwaliteitsstandaard de komende 10 jaar de norm zal worden. Gezondheid is een belangrijk thema in gebouwen en daarvoor komt meer aandacht. De ervaring die we binnen Unica met deze certificeringsstandaard opdoen zal in de toekomst dus erg relevant zijn.’ 

 

Over de WELL Building Standard
De laatste jaren wint WELL internationaal sterk aan populariteit en ook in Nederland neemt het aantal gebouwen met een WELL certificaat of een aanvraag voor een certificaat toe. Het is een prestatiegerichte methode om gebouwen te certificeren en de eindscore van het gebouw wordt uitgedrukt in Silver, Gold en Platinum. Verschillende soorten gebouwen kunnen in aanmerking komen voor een WELL certificering, zoals bijvoorbeeld kantoren, logistieke centra, restaurants, schoolgebouwen en winkels. Het label stelt niet alleen eisen aan luchtkwaliteit, licht en (thermisch en akoestisch) comfort, maar juist ook op het gebied van waterkwaliteit, voeding, beweging en activiteit en geestelijke gezondheid.